Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Κορίτσια για Φίλημα (1965) ανέκδοτη έκδοση OST

Ίσως το καλύτερο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, το "Κορίτσια για φίλημα" γυρίστηκε το 1964 στην Αθήνα, τη Ρόδο και την Ύδρα (συν ένα πλάνο από τη Νέα Υόρκη). Ακριβή παραγωγή της Φίνος Φιλμ που έκανε ρεκόρ εισιτηρίων ξεπερνώντας τα 600.000 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.
Ο Δαλιανίδης στο καστ της ταινίας χρησιμοποίησε το πρώτης ποιότητας έμψυχο γυναικείο υλικό της Φίνος Φιλμ: Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη και Χλόη Λιάσκου. Τουαλεταρισμένες αλλά και με αμφιέσεις της πλαζ δίνουν μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αλλά επειδή μιλάμε για ελληνικό κινηματογράφο δε λείπει και το ρωμέικο χιούμορ από τον Κώστα Βουτσά, το Γιάννη Βογιατζή και τον Αλέκο Τζανετάκο. Ο Βουτσάς αφήνει εποχή με την πλέον καλοκαιρινή ατάκα (από καταβολής του ελληνικού σινεμά) "Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα" ενώ τραγουδά το "Αψού γείτσες".
Ο Ανατολίτικος χορός της Μάρθας Καραγιάννη είναι από τα ωραιότερα χορευτικά της και ίσως εδώ θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι το κοστούμι που φοράει ήταν της Ρέας Μανέλη, χορεύτρια Ανατολίτικων χορών, εγγονή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Όσο για το εντυπωσιακό κοστούμι της Ζωής Λάσκαρη στο φινάλε του φιλμ, ήταν γνώριμο στο κινηματογραφόφιλο κοινό αφού πρώτη το φόρεσε η Χρυσούλα Ζώκα στην κωμωδία "Η Κυρία Του Κυρίου"(1962). Και μια λεπτομέρεια που ελάχιστοι ίσως να γνωρίζουν, ότι ανάμεσα στα κορίτσια, στην αποθέωση του φινάλε, ήταν και η Μπετίνα Τσοπέη, αδελφή της Κορίνας, τότε Μις Υφήλιος.
Το εντυπωσιακό φινάλε της ταινίας.
Τα "Κορίτσια για Φίλημα" έκαναν πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου 1965 στον ιστορικό κινηματογράφο Αττικόν. Εκεί προβλήθηκε με στερεοφωνικό ήχο (κάτι που μέχρι τότε δεν είχε ξαναγίνει σε ελληνική ταινία). Τα έξοδα για τη διαμόρφωση των μηχανημάτων προβολής, ώστε να υπάρξει το σωστό ηχητικό αποτέλεσμα, τα κάλυψε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος.
Η Μάρθα Καραγιάννη χορεύει φορώντας το κοστούμι που της παραχώρησε η Ρέα Μανέλη.
Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1988 από τη δισκογραφική εταιρεία Polygram. Από τη συγκεκριμένη έκδοση ωστόσο απουσίαζε το τραγούδι "Τώρα" που ερμήνευε στην ταινία η Τζένη Βάνου. Τραγούδι με το οποίο η κορυφαία ερμηνεύτρια κέρδισε το Α΄βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης το 1964.
Η Τζένη Βάνου τραγουδά "Τώρα" σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Κώστα Πρετεντέρη.
Από τα υπόλοιπα τραγούδια της ταινίας ξεχωρίζουν τα: "Κοντά σου Ελλάδα μου", "Γελά Γαλάζιος Ουρανός", "Η Αθήνα τη Νύχτα" (όλα με τη Ρένα Βλαχοπούλου) και το "Ήρθες Εσύ" με τον Αλέκο Ζαχαράκο, ο οποίος ντούμπλαρε τραγουδιστικά τον Ανδρέα Ντούζο. Πολύ καλή και η διασκευή της Γερακίνας λίγο πριν το τέλος. Η έκδοση του σάουντρακ που σας παρουσιάζω περιέχει και το τραγούδι της Βάνου και φυσικά δεν κυκλοφορεί στη δισκογραφία.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ