Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Γιάννης Σπανός - Τραγούδια Καρέ - Καρέ (ανέκδοτη συλλογή)

Ο Γιάννης Σπανός μπήκε στις ζωές μας με το τραγούδι του "Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι". Από τότε έχει γεμίσει τη δισκογραφία με τις μελωδίες του.
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1943 στο Κιάτο Κορινθίας. Από μικρός έδειξε την κλήση του προς τη μουσική καθώς η παρουσία ενός πιάνου στο πατρικό του ήταν η αφορμή για να αγαπήσει τη μουσική με πάθος. Στα εφηβικά του χρόνια θα βρεθεί με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου για να ικανοποιήσει τους γονείς του θα δώσει εξετάσεις στη Νομική. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου και θα ξεκινήσει εμφανίσεις σε διάφορες μπουάτ. Ο Γιάννης γίνεται γνωστός και το ταλέντο του ξεχωρίζει στην αξιοκρατική γαλλική πρωτεύουσα. Το 1963 επιστρέφει στην Αθήνα όπου έχει να αντιμετωπίσει την αδιαφορία των δισκογραφικών εταιρειών. Είναι η εποχή που αρχίζει να επικρατεί το λαϊκό τραγούδι. Θα περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι τη στιγμή που ο Γιάννης Σπανός μαζί με τον Αλέκο Πατσιφά θα δημιουργήσουν το "Νέο Κύμα". Η Πλάκα θα γεμίσει από Μπουάτ και το Αθηναϊκό Κοινό θα αναζητήσει τη διαφορετική διασκέδαση που προσφέρει το Νέο Κύμα με καλλιτέχνες που τους χαρακτηρίζει μια παράξενη αθωότητα και ένας ιδιαίτερος αυθορμητισμός.
Παράλληλα ο Γιάννης Σπανός αρχίζει να ασχολείται και με την κινηματογραφική μουσική. Αρχικά γράφει μουσική και τραγούδια για τις κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου "Όλοι Οι Άνδρες Είναι ίδιοι" και "Καλώς ήρθε το Δολάριο". Με απίστευτη ευελιξία αφήνει τη ρομαντική μουσική και γράφει λαϊκά τραγούδια για τις ταινίες αυτές. Αρκεί να θυμηθούμε το "Έναν αϊτό αγάπησα" και το ¨Θέλω τα ώπα μου". Στα χρόνια που ακολουθούν ντύνει με τις μελωδίες του ταινίες όπως: "Σκιές στην Άμμο", "Αναζήτησις", "Εκείνο Το Καλοκαίρι"(βραβείο μουσικής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), "Ερωτική Συμφωνία", "Όμορφες Μέρες" και "Παύλος Μελάς". Στην τελευταία ξεφεύγει από το γνώριμο ύφος και καλείται να επενδύσει μουσικά  μια επική ταινία.

Χαμηλών τόνων άνθρωπος αλλά και καλλιτέχνης παθιάζεται με ότι και αν καταπιαστεί. Μελοποιεί ποιήματα του Παλαμά, του Σκαρίμπα αλλά και του Καββαδία. Από τα πλέον αξιόλογα έργα του υπήρξαν οι "Ανθολογίες" που ολοκληρώθηκαν σε τρία μέρη. Με μια τεράστια δισκογραφική παρουσία και συνεργασίες με σπουδαίους στιχουργούς και ερμηνευτές γνωρίζει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Έντιμος και ευαίσθητος υπηρετεί τη μουσική εδώ και μισό αιώνα.
Από τηλεοπτική του εμφάνιση, δίπλα στους Κώστα Καράλη, Ελπίδα και Γιώργο Παπαστεφάνου. 
Στη συλλογή που σας παραθέτω έχω επιλέξει 10 τραγούδια του συνθέτη από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Τα Τραγούδια της Συλλογής: 

1.Μη Βάζεις Μαράζι - Μανώλης Μητσιάς (από την ταινία "Όμορφες Μέρες" - 1970)
2.Μη Μου Μιλάς Για Αγάπη - Δήμητρα Γαλάνη (από την ταινία "Όμορφες Μέρες" - 1970)
3.Ένα Καλοκαίρι - Αφροδίτη Μάνου (από την ταινία "Εκείνο Το Καλοκαίρι" - 1971)
4.Βάρκα Χωρίς Πανιά - Μιχάλης Βιολάρης & Καίτη Χωματά (από την ταινία "Σκιές Στην Άμμο" - 1970)
5.Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι - Καίτη Χωματά (από την ταινία "Σκιές Στην Άμμο" - 1970)
6.Έλα να με βρεις - Αλέξης Παπαδημητρίου (από την ταινία "Το Νυφοπάζαρο" - 1969)
7.Τι Αγάπη - Δήμητρα Γαλάνη (από την ταινία "Οργισμένη Γενιά" - 1972)
8.Αναζήτησις - Μαρία Δημητριάδη (από την ταινία "Αναζήτησις" - 1972)
9.Έναν Αϊτό αγάπησα - Μπέμπα Μπλανς (από την ταινία "Καλώς ήλθε το Δολάριο" - 1967)
10.Στον Ουρανό είναι ένα αστέρι - Δούκισσα (από την ταινία "Όλοι οι Άνδρες είναι ίδιοι" -1966)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ