Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

"Αλίκη - Αλικάκι": το αλλέγκρο τραγούδι που έγραψε για την Εθνική μας Σταρ ο ρεμπέτης Γ.Μανίσαλης

Το 1960 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο κινηματογραφικός της θρίαμβος με το "Ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο" δεν έχει προηγούμενο. Η πρεμιέρα της στους αθηναϊκούς κινηματογράφους το 1959, δημιουργεί το αδιαχώρητο. Μέχρι και την άνοιξη του 1960 η ταινία συνεχίζει την πρώτη περίοδο της στις αίθουσες. Ακόμη και θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν μέσα στο καταχείμωνο για να απολαύσουν οι κινηματογραφόφιλοι τις σκανδαλιές της Αλίκης, η οποία πέρα από το τεράστιο υποκριτικό της ταλέντο, τραγουδά και δύο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, το "Έχω Ένα Μυστικό" και το "Γκρίζο Γατί", δύο παιδικά τραγούδια που έμελλε να γίνουν ο Εθνικός ύμνος των παιδιών της Ελλάδας. Η επιτυχία του "Νιάου - Νιάου βρε Γατούλα" είναι τόσο μεγάλη που το 45αρι που το περιέχει γίνεται χρυσό. Ο πρώτος χρυσός δίσκος στη χώρα μας. Παράλληλα το 1960 βγαίνουν στις αίθουσες οι ταινίες της "Το Κλωτσοσκούφι" και "Μανταλένα". Για την ερμηνεία της στο δεύτερο φιλμ τιμάται με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε όλο αυτόν το θρίαμβο η Αλίκη Βουγιουκλάκη γίνεται και...τραγούδι. Για χάρη της ο κορυφαίος Σολίστ του μπουζουκιού, συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Μανίσαλης (το alter ego του Βασίλη Τσιτσάνη) γράφει το αλλεγκράκι "Αλίκη Αλικάκι". Ένα χαριτωμένο τραγουδάκι που ερμηνεύουν ο Χρήστος Βαμβακας και η Ρία Κούρτη. Κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών και χαλάει κόσμο...σήμερα βέβαια είναι δυσεύρετο!!!

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Είναι σουξέ της εποχής
το γκρίζο το γατάκι
Έχεις τρελάνει το ντουνιά
Αλίκη Αλικάκι
τσα - τσα - τσα

Νέοι και γέροι τραγουδούν
μαζί σου το γατάκι
και όλοι σε θαυμάζουνε
Αλίκη Αλικάκι
τσα - τσα - τσα

Στα ράδια και στα πικάπ
βουίζει το γατάκι
και όλοι εσένα θέλουμε
Αλίκη Αλικάκι
τσα - τσα - τσα
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ