Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Λουκιανός Κηλαηδόνης: The 50s (ανέκδοτη συλλογή)


Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη της Αθήνας  στις 15 Ιουλίου 1943. Τα γυμνασιακά του χρόνια κύλησαν στα Πατήσια. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο των Αθηνών, χωρίς  όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, αφού από πολύ νωρίς τον κέρδιζε ολοκληρωτικά η μουσική.
Το ταξίδι του στο χώρο της μουσικής  ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '70, γράφοντας τη μουσική στο θεατρικό έργο «Η Πόλη μας» της Κωστούλας Μητροπούλου. Το έργο ανέβασε το «Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου τον Απρίλιο του 1970 στο θέατρο «Πειραϊκό Λυρικό» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Παπανικολάου. Στην παράσταση τραγουδούσε ο Μανώλης Μητσιάς που είναι και ο βασικός ερμηνευτής του δίσκου που κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο  του 1970, στην πρώτη του εκτεταμένη συμμετοχή σε μια ολοκληρωμένη δουλειά. Για τις ανάγκες της ηχογράφησης των τραγουδιών της παράστασης επιστρατεύτηκε και η Βίκυ Μοσχολιού, η οποία ερμηνεύει μοναδικά τα κομμάτια που της δόθηκαν.Τραγούδια που επί σκηνής ερμήνευσε η Φλέρυ Νταντωνάκη. Αυτό ήταν το λαμπερό ξεκίνημα του νέου μουσικού.

Το 1975 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης δέχεται πρόταση από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να «ντύσει» μουσικά τη νέα του ταινία, τον «Θίασο». Το φιλμ εντάσσεται στην τριλογία της Ιστορίας του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της  που έπεται της ταινίας «Μέρες του '36» και προηγείται των «Κυνηγών». Το σάουντρακ του φιλμ κυκλοφόρησε στην αγορά αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην ταινία ακούγονται πάνω από τριάντα τραγούδια και ορχηστρικά, τα οποία ποικίλουν ως προς τη μορφή και το περιεχόμενό τους. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η μουσική της ταινίας δεν αναπαράχθηκε στο στούντιο, αλλά εκτελέστηκε και ηχογραφήθηκε - με τα περίφημα δικάναλα Nagra - στους τόπους όπου γυρίζονταν οι σκηνές, ταυτόχρονα μ’ αυτές. Με τον Θόδωρο  Αγγελόπουλο, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα συνεργαστεί ξανά το 1977 γράφοντας ορχηστρική μουσική για μια ακόμη ιδιαίτερη ταινία του, τους «Κυνηγούς».
Η σχέση του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την κινηματογραφική μουσική θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα γεμίσει με τις μελωδίες του τα φιλμ: «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη.
Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι : «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ», «Ψυχραιμία Παιδιά», «Χαμηλή πτήση», «Τραγούδια για κακά παιδιά», «Γιατί θα γίνω μαραγκός» και ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του ’50 με τίτλο «Fifties και ξερό ψωμί».

Την 25η Ιουλίου 1983 στην πλαζ της Βουλιαγμένης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργάνωσε μια συναυλία που άφησε εποχή. Η παρουσία του κόσμου, που διψούσε για κάτι το διαφορετικό, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κόπηκαν γύρω στα 25.000 εισιτήρια, αλλά μέσα στο χώρο της συναυλίας βρέθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι. Ο τύπος της εποχής,την είχε χαρακτηρίσει «Το Γούντστοκ της Ελλάδας».Η προετοιμασία της συναυλίας ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, ενώ το γεγονός καλύφθηκε από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, με παρουσιαστή τον Γιάννη Πετρίδη. Ολόκληρη η συναυλία, καθώς και η προετοιμασία της, συνολικής διάρκειας άνω των δέκα ωρών, κινηματογραφήθηκε και το μονταρισμένο υλικό διάρκειας περίπου δύο ωρών προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση λίγο καιρό αργότερα.Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Δισκογραφικά, μέρος της συναυλίας εκδόθηκε σε δίσκο από τη εταιρεία Lyra.
Έντονη υπήρξε και η παρουσία του στο χώρο του θεάτρου.Για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), με επιλεγμένα κομμάτια να περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο». Ήταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» στην πρώτη περίοδο,ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.Τo 1999 ίδρυσε το Θέατρο «Μεταξουργείο» μαζί με την σύζυγο του, την ηθοποιό Άννα Βαγενά.
Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν τεράστιες επιτυχίες κερδίζοντας μια θέση  διαχρονικά στη καλή ελληνική μουσική. Ανάμεσα τους: «Τα θερινά σινεμά»(1978), «Ντίσκο»(1979) ,«Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών»(1986) και πολλά άλλα. Συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους συναδέλφους του ενώ ξεχωριστή θέση στη καριέρα του έχει η συνεργασία του με τη Βίκυ Μοσχολιού,το 1980,στο δίσκο «Το τραμ το τελευταίο και άλλα Αρχοντορεμπέτικα»,όπου ο Λουκιανός ενορχήστρωσε μοναδικά τα τραγούδια του άλμπουμ.
Το μεγάλο μουσικό έργο του περιλαμβάνει συνεργασίες, δισκογραφία και πολλές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους που άφησαν εποχή. Η προσωπική του ζωή δεν έγινε ποτέ πρωτοσέλιδο παρότι η σύζυγος προέρχονταν από το χώρο του θεάματος. Και οι δύο απασχόλησαν πάντα με τη δουλειά τους.Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 2017 ο Λουκιανός ταξίδεψε για τη γειτονιά των Αγγέλων αφήνοντας πίσω του ένα διαχρονικό έργο που θα μας συντροφεύει για πάντα .
Στα συλλογή που σας παραθέτω υπάρχουν τραγούδια του από τα άλμπουμ "Fifties και ξερό ψωμί" και "Πάμε σαν άλλοτε".

Τα τραγούδια της συλλογής:

1.Αϊ Αϊ Αϊ Μαρία
2.Έλα Απόψε να Χορέψουμε Μαζί
3.Βίρα Τις Άγκυρες
4.Μανιάνα
5.Κάνε Υπομονή
6.Αμαξάς
7.Είσαι Καράτια 24
8.Ένα Φιλάκι είναι Λίγο
9.Εγώ θα σ΄αγαπώ και μη σε νοιάζει
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ