Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Νίκος Μαμαγκάκης: Εκδρομή (1966) OST

Το 1966 η Ιταλική εφημερίδα Avanti γράφει: "Ο Κανελλόπουλος με την "Εκδρομή", κερδίζει επάξια μια σημαντική θέση ανάμεσα στους πιο μοντέρνους σκηνοθέτες της γενιάς του...". Η Τώνια Μαρκετάκη τον αμέσως επόμενο χρόνο γράφει στο "Βήμα": "...Ξέχειλη από συναίσθημα, αναζήτηση και πειραματισμό, πλημμυρισμένη από συγκίνηση, μ΄ένα θέμα συγκλονιστικό: την πορεία προς τον κοινό θάνατο δύο ανθρώπων που συναντιούνται και αγαπιούνται μέσα στις πιο απαγορευμένες συνθήκες, όπου ο έρωτας τους με τη απέραντη αγνότητα του αντιμετωπίζει σαν ύβριςαπέναντι σε κάθε ηθική αξία...".
"Η Εκδρομή" γυρίστηκε το 1966 από τον Τάκη Κανελλόπουλο (παραγωγή, σκηνοθεσία και μοντάζ) επάνω σε σενάριο του Γιώργου Κιτσόπουλου. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε το βραβείο Φωτογραφίας(στο Συράκο Δάναλη) και τιμητική διάκριση για το σκηνοθέτη της. Πρωταγωνιστούν η Λίλη Παπαγιάννη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Κώστας Καραγιώργης. Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Νίκος Μαμαγκάκης και το σάουντρακ κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της ταινίας, σε δίσκο 33 στροφών από τη Lyra. Στις μουσικές γέφυρες ακούγεται η "μαγική" κιθάρα του Γεράσιμου Μηλιαρέση, ενώ τα τραγούδια "Το Σύννεφο" και η "Φυγή" ερμηνεύει μοναδικά η Πόπη Αστεριάδη (με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου). Η επανέκδοση του δίσκου έγινε πολλές φορές και εγώ σας παραθέτω την αρχική έκδοση με δικό μου εξώφυλλο. 
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

"Η Εκδρομή" έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου 1967 και μάλλον πέρασε απαρατήρητη για το κοινό αφού συγκέντρωσε μόλις 9.227 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. 
Κώστας Καραγιώργης & Λίλη Παπαγιάννη

Λίλη Παπαγιάννη, Άγγελος Αντωνόπουλος & Κώστας Καραγιώργης.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης και ο κιθαρίστας Γεράσιμος Μηλιαρέσης σε διάλειμμα από την ηχογράφηση του σάουντρακ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ