Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Μίκης Θεοδωράκης: Συνοικία Το Όνειρο (1961) OST

Η "Συνοικία το Όνειρο" υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Αν και δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία, εντούτοις, μαζί με το "Ταξίδι" του Ντίνου Δημόπουλου, περιγράφουν ρεαλιστικά τον πόνο και τις λαχτάρες της φτωχολογιάς, έτσι όπως τις βίωσαν οι άνθρωποι στα δύσκολα εκείνα χρόνια του 60. Το φιλμ κάνει μεγάλη εντύπωση όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ίσως γιατί κανείς δε περίμενε μέχρι τότε από τον αριστοκρατικό ηθοποιό Αλέκο Αλεξανδράκη, να σκηνοθετήσει ένα τόσο δυνατό και "ωμό" φιλμ. Ένα φιλμ μ΄ένα τόσο δυνατό κοινωνικό μήνυμα σχετικά με την απτή πραγματικότητα πολλών Ελλήνων της εποχής.Στα "Κυπριακά Χρονικά", το Μάρτιο του 1962, ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης γράφει:"...χωρίς να είναι κανένα σπάνιο αριστούργημα, ανοίγει για τον ελληνικό κινηματογράφο νέα μονοπάτια: στο θέμα, τη μορφή, τον αντιεμπορικό τρόπο γυρίσματος...".
Αφίσα από την επετειακή έκδοση της ταινίας για τα 50 χρόνια της.
Το σενάριο γράφτηκε από το Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά. Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την εξουσία της εποχής τόσο κατά την διάρκεια των γυρισμάτων όσο και όταν άρχισε να προβάλλεται στις σκοτεινές αίθουσες. Αρχικά απαγορεύτηκε η προβολή της από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα καθώς εκείνα τα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθούσε να ανορθώσει την οικονομία της χώρας και να κάνει ελκυστική την Ελλάδα στους τουρίστες αλλά και στους ξένους επενδυτές. Οι εικόνες της ταινίας με τη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας Ελλήνων περιέχουν κίνδυνο να αποθαρρύνουν τους επενδυτές και έτσι το φιλμ αρχικά απαγορεύτηκε και αμέσως μετά από πίεση μερίδας τύπου επετράπη μια πετσοκομμένη έκδοση της. 


Φωτογραφικό υλικό από την ταινία "Συνοικία Το Όνειρο"...
Μουσικά την ταινία "ντύνει" ο Μίκης Θεοδωράκης, με το Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδά τα: "Βρέχει στη Φτωχογειτονιά"(με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη) και τη "Μάνα"(με στίχους του Κώστα Βίρβου και με δεύτερη φωνή το Χρηστάκη). Το πρώτο την εποχή εκείνη γίνεται ο ύμνος της φτωχολογιάς αντικατοπτρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε να επιβιώσει με κάθε τρόπο. Το σάουντρακ της ταινίας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2006 από τη δισκογραφική εταιρεία Minos - EMI, σε συλλεκτικό βινύλιο περιορισμένων αντιτύπων. Ένας δίσκος με απίστευτες μελωδίες από μια ταινία που για άλλους είναι φιλμ μυθοπλασίας και για άλλους ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ!!!
         ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ