Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Διονύσης Σαββόπουλος: Happy Day (1976) OST



Μια από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου είναι σίγουρα το "Happy Day" του Παντελή Βούλγαρη. Γυρίστηκε το 1976 βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά "Ο Λοιμός" αλλά και σε πραγματικά γεγονότα αφού ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε ζήσει εξόριστος στη Γυάρο κατά την περίοδο της επταετίας των Συνταγματαρχών. Με τη μορφή της ποιητικής αλληγορίας, ίσως έτσι να εξηγείται και ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός του Βούλγαρη, το φιλμ αναζητά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σ΄ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ένα ξερονήσι, το οποίο αποτελεί το κολαστήριο των εξόριστων κρατουμένων. Ανακρίσεις, βία ψυχολογική αλλά και φυσική, καψώνια και βασανιστήρια, συνθέτουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Ένας κρατούμενος, που αρνείται να υποκύψει, υποβάλλεται σε βασανιστήρια και προσπαθώντας να αποδράσει πέφτει στη θάλασσα. Όταν η βασίλισσα επισκέπτεται το νησί, οι δεσμοφύλακες ανακαλύπτουν τον δραπέτη και τον δολοφονούν χωρίς δισταγμό, αφού τον θεωρούσαν ήδη νεκρό.
Το "Happy Day" είναι μια ταινία υψηλών προθέσεων και πολύ ενδιαφέροντος αποτελέσματος, αφού αποτελεί την προσωπική ματιά του δημιουργού της πάνω στα γεγονότα της Μακρονήσου, γεγονότα που σημάδεψαν τη μεταπολεμική υπόσταση του τόπου. Φυσικά στο φιλμ ο Βούλγαρης δίνει στα γεγονότα μια διάσταση συμβολική και παραβολική. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 1976 και έκοψε μόλις 61.503 εισιτήρια Α΄προβολής. Φυσικά προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς καθώς η χρονιά που βγήκε η ταινία στις αίθουσες ήταν μια ιδιαίτερη πολιτικοποιημένη περίοδος για τη χώρα μας. 
Παρά την αδιάφορη στάση του κοινού, το "Happy Day" σάρωσε τα βραβεία στο ΦΕΚΘ καθώς απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής. Επίσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον ηχολήπτη Θανάση Αρβανίτη και σε πέντε από τους ηθοποιούς. Την ίδια χρονιά συμμετέχει και στο φεστιβάλ Λοκάρνου όπου και απέσπασε πολλά ευμενή σχόλια. Από το καστ αξίζει να αναφέρουμε τη Ζώρζ Σαρρή, το Γιώργο Μοσχίδη, τον Κώστα Φυσσούν, το Σταύρο Καλάρογλου και τους πρωτοεμφανιζόμενους Κωνσταντίνο Τζούμα, Γιάννη Μποσταντζόγλου, Νίκο Μπουσδούκα και Δημήτρη Τζουμάκη. 
Το σάουντρακ της ταινίας φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Διονύση Σαββόπουλου και κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη πρεμιέρα του φιλμ, από την εταιρεία Lyra. Έκπληξη αποτελεί το τραγούδι της ταινίας που ερμηνεύει ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Στο οπισθόφυλλο του δίσκου ο Σαββόπουλος αναφέρει ότι το τραγούδι "Νινόν" (με στίχους του Ορέστη Λάσκου) δε χρησιμοποιήθηκε από το σκηνοθέτη. Απλά υπάρχει στο δίσκο αυτό. Επίσης στο φιλμ ακούγεται και το γνωστό νησιώτικο τραγούδι "Γελεκάκι".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ