Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

"Τύψεις Συνειδήσεως": Το μελό της Κλακ Φιλμ με τη μουσική του Stelvio Cipriani και τα λόγια του Ντοστογιέφσκι!!!

Βρισκόμαστε στα 1972. Ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται στη δύση του με πρώτο χτύπημα τη μείωση των εισιτηρίων και το κλείσιμο αιθουσών. Η εμφάνιση της τηλεόρασης και τα πρώτα ελληνικά σίριαλ κλονίζουν τα θεμέλια του εγχώριου κινηματογράφου. Ωστόσο κάποιοι παραγωγοί εξακολουθούν να γυρίζουν ακόμη και δακρύβρεχτα μελό, ίσως γιατί πίστευαν ότι η κρίση είναι προσωρινή. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Κλακ Φιλμ του Απόστολου Τεγόπουλου παρουσιάζει το κοινωνικό δράμα "Τύψεις Συνειδήσεως" με σενάριο του Χρήστου Κυριακού. Πρωταγωνιστής ο Βύρων Πάλλης που ερμηνεύει το ρόλο ενός δικηγόρου που έχει χάσει την όραση του και τη γυναίκα του σε τροχαίο δυστύχημα. Μια νεαρή ασκούμενη δικηγόρος (την οποία ερμηνεύει μοναδικά η πρωτοεμφανιζόμενη Θάλεια Παπάζογλου) προσπαθεί να τον βοηθήσει και να τον απαλλάξει από τις τύψεις που τον ταλαιπωρούν. Εμπόδιο στην προσπάθεια της συναντά τη μητέρα του και τον κουνιάδο του, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κακή ψυχολογική κατάσταση του για να του αποσπούν χρηματικά ποσά.
Στο φιλμ η Ελένη Ζαφειρίου ερμηνεύει, ίσως για πρώτη φορά, το ρόλο της κακιάς ενώ ξεχωρίζει και ο Δημήτρης Μπισλάνης. Επίσης στην ταινία ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Αφροδίτης Γρηγοριάδου. Η πρεμιέρα έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1972 και έκοψε μόλις 8.316 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Οι "Τύψεις Συνειδήσεως" ξεκινούν με το θεατή να διαβάζει στην οθόνη τα λόγια του Ρώσου Συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: "Υπάρχουν πολλά μαρτύρια αλλά σαν το μαρτύριο της ψυχολογικής ενοχής, δεν υπάρχει μεγαλύτερο - όταν οι τύψεις συνειδήσεως βαρύνουν έναν άνθρωπο, τότε η ζωή του γίνεται μια κόλαση, που μόνο ένα θαύμα μπορεί να τη λυτρώσει!"
Η μουσική που ακούγεται στους τίτλους αλλά και στη διάρκεια του φιλμ είναι του Stelvio Cipriani και πρωτακούστηκε στο φιλμ "Anonimo Veneziano" (1970).
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ