Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Αφροδίτη Μάνου: Νυχτερινή Εκπομπή (1984)

Αφροδίτη Μάνου: οι περισσότεροι την έχουμε ταυτίσει με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού στο σάουντρακ της ταινίας του Κλέαρχου Κονιτσιώτη "Εκείνο Το Καλοκαίρι". Μια νέα ερμηνεύτρια που τότε προσπαθούσε να χαράξει τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα. Ο μέγιστος Νίκος Γκάτσος τη βάπτισε Αφροδίτη Μάνου αλλάζοντας για πάντα το "Αγλαΐα Δημητριάδη".
Η Αφροδίτη γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953, δύο χρόνια μετά την αδελφή της, τη Μαρία Δημητριάδη. Η πρώτη παρουσία της στη δισκογραφία έγινε με τα τραγούδια "Ένα Καλοκαίρι", "Σαν με κοιτάς" και "Μαζί σου στην Ακρογιαλιά"(των Γιάννη Σπανού και Αλέξη Αλεξόπουλου), που ερμήνευσε στην ταινία "Εκείνο Το Καλοκαίρι"(1971). Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους συνθέτες χωρίς όμως να ταυτιστεί με κάποιον. Το 1979 ηχογραφεί το άλμπουμ "Η Ποδηλάτισσα" με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένους από το Μιχάλη Τρανουδάκη. Ένα από τα καλύτερα μουσικά άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας. Το 1984 στη δισκογραφική εταιρεία Lyra παρουσιάζει το δίσκο "Νυχτερινή Εκπομπή". Ένας δίσκος - ορόσημο για την ίδια αλλά και για τα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Η Αφροδίτη συστήνεται πλέον στο κοινό ως τραγουδοποιός με 11 τραγούδια που το κοινό της δεν είχε συνηθίσει να ακούει από εκείνη. Εντυπωσιακό και το εξώφυλλο του άλμπουμ, ίσως το πιο πολύχρωμο της ελληνικής δισκογραφίας.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90 η Αφροδίτη μετρά ήδη 25 χρόνια καριέρας και αποσύρετε προσωρινά μετά από έντονη κριτική που δέχτηκε για το τραγούδι "Για Ποια Ελλάδα" (ένα κομμάτι που έγραψε για την Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου).
Στενή υπήρξε στα επόμενα χρόνια η συνεργασία της με τους Ρέππα & Παπαθανασίου γράφοντας μουσική και τραγούδια για την ταινία "Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο"(2001) και για τα θεατρικά "Ποια Ελένη"(2003 - 2005) και "Τσινετσιτά"(2006 - 2007). Παράλληλα συμμετέχει στιχουργικά και ως ερμηνεύτρια στο σάουντρακ της ιδιαίτερης ταινίας "Οξυγόνο"(2003).
Η Αφροδίτη Μάνου συνεχίζει και σήμερα να δημιουργεί κουβαλώντας μια μεγάλη μουσική διαδρομή. Οι περίοδοι σιωπής της, δείχνουν μια δημιουργό χορτάτη!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ