Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Κώστας Καπνίσης: Γάμος αλά Ελληνικά (1964) ανέκδοτο OST

Μια από τις πιο έξυπνες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, με αρκετά "διαφορετικό" χιούμορ, από τις αντίστοιχες ταινίες των 60ς, είναι το "Γάμος αλά Ελληνικά". Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Ξένια Καλογεροπούλου και Γιώργος Κωνσταντίνου έχει σκηνές ανθολογίας ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι η Δέσπω Διαμαντίδου και η Σμάρω Στεφανίδου ως καταπιεστικές μάνες αλλά και ο αξέχαστος Χάρρυ Κλυν, ο οποίος κάνει ένα one man show στη σκηνή του μπάνιου, τραγουδώντας το σουξέ της διάσημης Γερμανίδας τραγουδίστριας Alice Babs "Jodel jockel", με το δίσκο στις γρήγορες στροφές.
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης (ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τους Ναπολέων Ελευθερίου και Γιώργο Κωνσταντίνου από μια ιδέα της Μαρίας Πολενάκη) σατιρίζει την αισθηματική πορεία ενός ζευγαριού από την πρώτη συνάντηση ως την ρουτίνα του γάμου, το διαζύγιο και τη συμφιλίωση. Η ανώμαλη προσγείωση, από τα ρομαντικά όνειρα στα πρώτα λεπτά της ταινίας, στον πεζό συζυγικό βίο δίνονται πολύ έξυπνα μέσα από επεισόδια δροσερά και σπαρταριστά. Τα ζενερίκ της ταινίας είναι φτιαγμένα από τον Γιώργο Διζικιρίκη με την τεχνική της κινούμενης κούκλας. Η Ξένια Καλογεροπούλου θα βραβευθεί στο ΦΕΚΘ για την ερμηνεία της ενώ η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 1964 με 301.254 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του φιλμ βρέθηκε στην πρεμιέρα στην αίθουσα του Ορφέα και μάλιστα αντί για αυτόγραφα μοίραζαν στους προσερχόμενους αναμνηστικές μπομπονιέρες!  Το κοστούμι της Κλεοπάτρας που φορά η πρωταγωνίστρια στην αρχή της ταινίας ήταν αυτό που φορούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη θεατρική παράσταση "Καίσαρ & Κλεοπάτρα", το 1962.
Το σάουντρακ της ταινίας φέρει την υπογραφή του Κώστα Καπνίση και φυσικά και αυτό δεν εκδόθηκε ποτέ καθώς οι δισκογραφικές εταιρείες τότε θεωρούσαν εντελώς αντιεμπορικό την έκδοση ενός δίσκου μόνο με ορχηστρικά κομμάτια. Σε μια προσπάθεια να σας το παρουσιάσω άντλησα το υλικό από την έκδοση της ταινίας σε dvd και φυσικά εκτός από τα οργανικά θέματα του Καπνίση υπάρχουν το "Jodel jockel" και ένα μικρό κομμάτι από ένα τραγούδι με τη Μάρω Κοντού (γραμμένο από το Μίμη Πλέσσα) το οποίο είχε γραφεί το 1960 για το αστυνομικό θρίλερ "Έγκλημα στα Παρασκήνια".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ