Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Μαρίκα Νέζερ (1906 - 1989)

Οι νεότεροι τη γνωρίζουν πλέον από το ρόλο της προξενήτρας στην κλασική κωμωδία του Ντίνου Κατσουρίδη "Της Κακομοίρας". Οι κινηματογραφικές της εμφανίσεις έχουν αφήσει ιστορία και αν δεν είχε τη στόφα της πρωταγωνίστριας οι μικροί ρόλοι της έρχονταν πάντα σε πρώτο πλάνο. Αυτά βέβαια στον κινηματογράφο γιατί στο θέατρο ξεκίνησε μαζί με τη αδελφή της Κατίνα, στην ηλικία των 13 ετών ως τα "Νεζεράκια". Για μια δεκαετία περίπου τα δύο κορίτσια θα γνωρίσουν στιγμές δόξας. Από το 1927 η Μαρίκα Νέζερ ξεκινά μια δεύτερη καριέρα μόνη της πλέον υπηρετώντας την επιθεώρηση. Μοναδική στις μιμήσεις μπορούσε να μιμηθεί από μια πριμαντόνα μέχρι τη Σμυρνιά. Ενσάρκωσε μοναδικά τη "Μαντάμ Σουσού" τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Η κινηματογραφική μεταφορά της  Μαντάμ Σουσού έγινε το 1948 από τον Τάκη Μουζενίδη και σήμερα η ταινία θεωρείται χαμένη.
Κοντή και στρουμπουλή κατάφερε με μοναδικό τρόπο να γίνει απαραίτητη στον κινηματογράφο σε ρόλους προξενήτρας, υπηρέτριας, κουτσομπόλας αλλά και πεθεράς. Από την πλούσια φιλμογραφία της ξεχωρίζουν οι ταινίες της: "Ένας Βλάκας και Μισός"(1959), "Της Κακομοίρας"(1963), "Μικροί και Μεγάλοι Εν Δράσει"(1963), "Ο Τζαναμπέτης"(1969) και "Κρεβατομουρμούρα"(1971). Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη θα γίνει στην ιδιαίτερη ταινία του Γιώργου Καρυπίδη "Αναμέτρηση"(Επικίνδυνο Παιχνίδι), το 1982.

Με το Βασίλη Αυλωνίτη 
Στην προσωπική της ζωή η Μαρίκα Νέζερ προέρχονταν από καλλιτεχνική οικογένεια, ήταν κόρη της ηθοποιού Κλεοπάτρας Νέζερ, ξαδέλφη του Χριστόφορου Νέζερ ενώ ο παππούς της Χριστόφορος ήταν ο αξιωματικός που κατέβασε από την Ακρόπολη την τουρκική σημαία και ύψωσε την Ελληνική το 1833. Η Μαρίκα έκανε έναν γάμο με τον επίσης ηθοποιό Ερρίκο Κονταρίνη. Λέγεται μάλιστα ότι την έκλεψε για να παντρευτούν αφού οι γονείς της δεν την έδιναν. Η Μαρίκα έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 1989 μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.

Με τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Χρήστο Ευθυμίου στην ταινία "Ένας Βλάκας και Μισός"(1959).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ