Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ρένα Βλαχοπούλου: Η Αρτίστα (1985)

Αν η Σοφία Βέμπο ήταν η "τραγουδίστρια της Νίκης", η Ζωζώ Σαπουντζάκη η "Βασίλισσα της Νύχτας" και η Αλίκη Βουγιουκλάκη η "Εθνική μας Σταρ", τότε σίγουρα η Ρένα Βλαχοπούλου υπήρξε η μία και μοναδική "Βασίλισσα της Τζαζ". Τίτλος που δικαιωματικά της ανήκει για πάντα.
Πολλοί την αγαπούν ως θεατρίνα, άλλοι ως τραγουδίστρια και οι νεότερες γενιές ως σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Η Ρένα αποτελεί φαινόμενο για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας αφού είναι ίσως η μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ για το πολύπλευρο ταλέντο της.
Ως τραγουδίστρια, οι απίστευτοι αυτοσχέδιοι λαρυγγισμοί της έχουν αφήσει εποχή ενώ οι παλαιότεροι θαυμαστές της κάνουν λόγο για τις ζωντανές της εμφανίσεις, χωρίς μικρόφωνο. Η Ρένα υπήρξε μια σπάνια μουσική προσωπικότητα, κάτι που έγινε φανερό από τα πρώτα της βήματα, σε δύσκολες εποχές, στα χρόνια της κατοχής αλλά κυρίως στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον πιανίστα Γιάννη Σπάρτακο.
Διαφημιστικό φυλλάδιο από τις εμφανίσεις της Ρένας και του Σπάρτακου στην Αμερική.
Ο Γιάννης Σπάρτακος υπήρξε βασικός συνεργάτης της Ρένας Βλαχοπούλου. Ήταν αυτός που διαμόρφωσε το ρεπερτόριο της αλλά και τον τρόπο ερμηνείας της. Αποκορύφωμα της συνεργασίας τους υπήρξε η τεράστια επιτυχία που γνώρισαν με το τραγούδι "Θα σε πάρω να φύγουμε"(1944) ενώ θα ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία σε Μέση Ανατολή και Αμερική μέσα σε μια θριαμβευτική ατμόσφαιρα.
Το 1985 η Ρένα ηχογραφεί τον πρώτο δίσκο της σε 33 στροφές με τον τίτλο "Η Αρτίστα". Το άλμπουμ περιέχει 13 τραγούδια ξεκινώντας από το "Θα σε πάρω να φύγουμε", που ερμηνεύει η Ρένα συνοδευόμενη από το σαξόφωνο του Γιώργου Κατσαρού και το πιάνο του Μάρκου Αλεξίου. Ο δίσκος αν και ήταν να κυκλοφορήσει διπλός, τελικά κυκλοφόρησε μονός και επανεκδόθηκε μια δεκαετία αργότερα σε cd με τίτλο "Θα σε πάρω να φύγουμε". Η πρώτη πλευρά του βινυλίου περιείχε 6 νέες ηχογραφήσεις και η δεύτερη παλιές ηχογραφήσεις από το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Φωτογραφικό υλικό που συνόδευε το άλμπουμ "Η Αρτίστα" - 1985.

Τα Τραγούδια του Δίσκου:

Α΄μέρος - Καινούργιες Ηχογραφήσεις
1.Θα σε πάρω να φύγουμε
2.Κάποιος, Κάπου, Κάποτε
3.Σατράπη μου
4.Κάνε μου τέτοια
5.Κάθε μέρα σ΄αγαπώ πιο πολύ
6.Ομόνοια Πλας
Β΄ μέρος - Παλιές Ηχογραφήσεις
1.Η Αρτίστα (από την ταινία "Η Μανούλα, το Μανούλι και ο Παίδαρος" - 1982)
2.Τι θα μείνει (από την ταινία "Η Μανούλα, το Μανούλι και ο Παίδαρος" - 1982)
3.Είμαι Γυναίκα
4.Πω, Πω, Πω...
5.Η Μοδίστρα (από την ταινία "Η Παριζιάνα" - 1969)
6.Θέλω Πολύ (από την ταινία "Η Παριζιάνα" - 1969)
7.Hotel
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ