Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Μιχάλης Ρακιντζής: Ισόβια(1988) OST

Το καλοκαίρι του 1988 ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρίζει την τελευταία του ταινία με τον τίτλο "Ισόβια". Ένα κοινωνικό δράμα με κεντρικό ήρωα ένα νεαρό ο οποίος κουβαλά τραύματα της παιδικής του ηλικίας τα οποία έπαιξαν και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και της σεξουαλικής συμπεριφοράς του. Ο μοναχικός αυτός νέος σύντομα θα γίνει ο...βιαστής με το αγγελικό πρόσωπο.
Τον κεντρικό ήρωα ενσαρκώνει ο νεαρός τότε Νίκος Παπαδόπουλος και τον πλαισιώνουν η Τάνια Τρύπη, η Έλενα Τζαβαλιά, η Ελένη Κρίτη, ο Σωτήρης Βάγιας, η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Θόδωρος Δημήτριεφ, ο Χρήστος Φωτίδης, ο μικρός Λαέρτης Μαλκότσης, η Γιούλη Ηλιοπούλου και η Μαρία Ζαφειράκη σε ρεσιτάλ ερμηνείας ως καταπιεστική (σχεδόν εκνευριστική) μητέρα του δράστη. Παρότι ο Δαλιανίδης χρησιμοποιεί την υπερβολή, προσφέρει και ψήγματα αλήθειας σε ότι αφορά την ανεπάρκεια της κοινωνικής πρόνοιας σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η μη ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων βιασμού.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης καθοδηγεί το Νίκο Παπαδόπουλο και την Ελένη Κρίτη σε γύρισμα της ταινίας, στην Ομόνοια!
Τα "Ισόβια" κάνουν πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου 1988, ενώ έχει προηγηθεί η παρουσία της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι κάνουν λόγο για μια αδιάφορη ταινία, προσωπικά τη θεωρώ από τις καλύτερες του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη, καθώς πέρα από τις ψυχολογικές προεκτάσεις προσπαθεί να απαντήσει και στο ερώτημα: οι άνθρωποι σαν τον ήρωα του έργου (θύτης και μαζί θύμα) πρέπει να οδηγούνται σε φυλακή ή σε ψυχιατρείο;
Νίκος Παπαδόπουλος: ο βιαστής με το αγγελικό πρόσωπο!

Νίκος Παπαδόπουλος & Τάνια Τρύπη.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Μιχάλης Ρακιντζής. Οι στίχοι των τραγουδιών γραμμένοι στα αγγλικά σχολιάζουν τα δρώμενα. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη πρεμιέρα της ταινίας, σε δίσκο βινυλίου 33 στροφών από την εταιρεία Minos και επανεκδόθηκε σε cd το 1995. Από τότε τα ίχνη του έχουν χαθεί και αποτελεί ένα από τα πλέον δυσεύρετα σάουντρακ του ελληνικού κινηματογράφου!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ